Print this page

NIKOS KATIS / ARTISTIC DIRECTOR

 


NIKOS KATIS
 
Artistic Director of NYAS Drama School

Με μια πολυετή καριέρα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο ως καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο ελληνοαμερικάνος Νίκος Κατής, διεθνής σκηνοθέτης, ηθοποιός και acting coach δουλεύει την τέχνη της υποκριτικής ανεξάντλητα.

Παραδίδει masterclasses, προετοιμάζει ηθοποιούς για auditions και για ρόλους σε Ελλάδα και εξωτερικό, δέχεται ηθοποιούς αρχάριους και προχωρημένους, μαθητές και επαγγελματίες, με μόνη προσδοκία το πάθος για το θέατρο και την όρεξη για σκληρή δουλειά.

Θα γνωρίσεις το θέατρο της ωμότητας.

 
Ο
Νίκος Κατής σπούδασε υποκριτική στη διεθνούς φήμης Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) στο Λονδίνο και σκηνοθεσία δίπλα στον πολυβραβευμένο Gene Feist, σκηνοθέτη και ιδρυτή του Roundabout Theater του Broadway. Επίσης φοίτησε δίπλα στους σημαντικότερους δασκάλους παγκοσμίως, όπως οι Stella Adler, Uta Hagen, Marcel Marceau και άλλους.

 

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 30 έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στη Νέα Υόρκη, Βοστώνη και περιφερειακά θέατρα των ΗΠΑ, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 40 θεατρικά έργα σε Ν. Υόρκη (Broadway & off- Broadway) Βοστώνη, Δουβλίνο, Κολωνία κλπ. Συνεργάστηκε με γνωστούς ηθοποιούς όπως Liam Neeson, Sarah Jessica Parker, John Torturo, Christopher Walken κ.α.
Έχει βραβευτεί με διθυραμβικές κριτικές σε δημοσιεύματα στους New York Times κ.ά. 

Στην Ελλάδα πρωταγωνίστησε στο θέατρο στις «Μέρες καθαριότητας» σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός και στον κινηματογράφο συμμετείχε σε 10 μεγάλου μήκους ταινίες (Βασιλική, Φτηνά Τσιγάρα, Πανδώρα κ.ά.).

Έχει διδάξει υποκριτική και έχει δώσει σεμινάρια σε Πανεπιστήμια και Δραματικές σχολές πόλεων του εξωτερικού όπως Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Λονδίνο κ.ά και εγχώρια σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.


Το 2010, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα,
ίδρυσε την δραματική σχολή του New York Acting Studio στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι.

 

Γνωρίζοντας την τέχνη και το επάγγελμα πολύπλευρα, στόχος του είναι να βοηθήσει ταλαντούχους μαθητές να τιθασεύσουν την αφοσίωσή τους, να γίνουν επικοινωνιακοί και καινοτόμοι καλλιτέχνες με πάθος, να επηρεάσουν και να συγκινήσουν το κοινό.

 

“Τέχνη είναι να αφήσεις όλο τον κόσμο να δει τις φοβίες σου, τις επιθυμίες σου, τις ιδέες σου, την ύπαρξή σου. Αυτός είναι καλλιτέχνης."

Νίκος Κατής