Dance

Movement

Body

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία
με τον διεθνούς φήμης Kenny MacLellan

Συνδιδάσκοντες:
ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ - Σχεδιαστής Φωτισμών Σκηνής
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΗΣ - Σκηνοθέτης και Διευθυντής του NYAS

Έναρξη: 26 Οκτωβρίου 2017
Διάρκεια: 7 μήνες
Ημέρες & Ώρες: Πέμπτη 18:30 - 22:30  

Το πρόγραμμα είναι κυρίως πρακτικό, έχει διάρκεια 7 μηνών και περιλαμβάνει σχεδιασμό σκηνικών και κοστουμιών καθώς και κατασκευή πλαστικής μακέτας και μάσκας. Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα.

Ο Kenny MacLellan δεν έχει ως σκοπό των μαθημάτων του την παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου σκηνογράφων από μια ορισμένη σχολή σκηνογραφίας, αλλά την καθοδήγηση και ενθάρρυνση κάθε σπουδαστή να μην ψάχνει εύκολες και συμβατικές λύσεις, αλλά μέσα από βαθειά έρευνα να αποκτά τη δική του ερμηνεία και προσέγγιση προς την σκηνογραφία και ενδυματολογία.

Η Στέλλα Κάλτσου θα αναπτύξει τις δυνατότητες φωτισμού κάθε συγκεκριμένου project με κάθε σπουδαστή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Φωτίζω σημαίνει προκαλώ συναισθήματα, δημιουργώ χώρο, μεταμορφώνω. Οι φωτισμοί σε μια παράσταση έρχονται να δώσουν υπόσταση στον κόσμο που δημιουργεί πάνω στη σκηνή ο σκηνοθέτης με τους ηθοποιούς.».

Ο Νίκος Κατής θα δουλεύει πάνω στη δραματουργία και τη σκηνοθεσία του επιλεγομένου έργου με κάθε σπουδαστή. Θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση ενός κειμένου και στην ανακάλυψη των πολύπλευρων πτυχών και των μεγάλων ερωτημάτων που θέτει και όχι των προφανών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

7ΜΗΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

- Κάθε σπουδαστής θα δουλέψει και θα ολοκληρώσει 2 διαφορετικά projects.
- Σε κάθε project θα έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ 3 έργων που θα του δοθούν.
- Το έργο που θα διαλέξει για το κάθε project θα έχει τη δυνατότητα να το τοποθετήσει πάνω σε 1 από τις 3 προτεινόμενες Αθηναϊκές Σκηνές που θα του δοθούν (πχ. Εθνικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ακροπόλ, Ροές, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) 

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:
- σχεδιασμό σκηνικών και κοστουμιών,
- κατασκευή πλαστικής μακέτας,
- κατασκευή μάσκας

Στο τέλος του έτους:
- Οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν μια πλαστική μακέτα και σχέδια κοστουμιών, τόσο στην τάξη  και τους συνεργάτες του NYAS όσο και σε επιλεγμένους καλεσμένους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, φιλική συζήτηση και αποτιμήσεις.
- Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν σε ενιαία Έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένο και προβεβλημένο χώρο, στο ευρύ κοινό και σε προσκεκλημένους επαγγελματίες του θεάτρου.
- Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν στις παραγωγές του NYAS
- Ο Kenny MacLellan θα επιλέξει ανάμεσα στους σπουδαστές εκείνους που θα κάνουν πρακτική στις επαγγελματικές του δουλειές.

Kenny MacLellan
Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος

Ο Kenny MacLellan είναι διεθνούς φήμης σκηνογράφος & ενδυματολόγος. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της  Γλασκόβης.  Σπούδασε σκηνογραφία στο Motley School of theatre design  στο Λονδίνο, όπου τιμήθηκε με το Lindury Prize for theatre design.

Έχει συνεργαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ του Εξωτερικού και της Ελλάδας, όπως :  Royal Shakespeare Company, The Royal Court, The Traverse Theatre, Opera De Montpellier, New Israeli Opera, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση , Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Διεθνή Φεστιβάλ (Εδιμβούργου,  Βρυξελλών, Βιέννης, Βαρσοβίας, Κολωνίας, Παρισιού). 

Έχει δουλέψει με σημαντικούς σκηνοθέτες (Danny Boyle, Roger Michell, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ρούλα Πατεράκη, Κωνσταντίνος Ρήγος / χοροθέατρο Οκτάνα, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Γιάννης Ιορδανίδης, Nikita Milivojevic, Τσεζάρις Κραουζίνις  κ.α.)

Έλαβε διθυραμβικές κριτικές για σημαντικές θεατρικές παραστάσεις που συνεργάστηκε, όπως :
«Δον Ζουάν», σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός – Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, «Φιλοκτήτης», σκην. Κώστας Φιλίππογλου-Επίδαυρος, «Φάουστ», σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός, «Οιδίπους Τύραννος»-Επίδαυρος, «Μάνα Κουράγιο», σκην. Nikita Milivojevic –ΚΘΒΕ, «Επτά επί Θήβας», σκην. Τσεζάρις Κραουζίνις, «Μόνος με τον Άμλετ», με τον Αιμίλιο Χειλάκη, «Πεθαίνω σα χώρα» , σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός - Φεστιβάλ Αθηνών & περιοδεία στην Ευρώπη, «H.I.D.» του Howard Brenton  - Royal Shakespeare Company, σε σκηνοθεσία του γνωστού από τις ταινίες «Trainspotting» και «Slumdog Millionaire» Danny Boyle.
Ο Kenny MacLellan σκηνογραφεί και επιμελείται όλες τις παραστάσεις του New York Acting Studio.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ
Σχεδιαστής Φωτισμών Σκηνής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θεατρικό φωτισμό και σκηνογραφία στο τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απ' όπου αποφοίτησε το 2009.

Η Στέλλα Κάλτσου έχει αναλάβει στην Ελλάδα τον σχεδιασμό φωτισμού για παραστάσεις θεάτρου, χορού, όπερας και συναυλίες για την Εθνική Λυρική Σκηνή,το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου,το Θέατρο Τέχνης,  το  Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου Σύρου, το θέατρο Ακροπόλ, το θέατρο Επί Κολωνώ.

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Arnaud Bernard, Renato Zanella, Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θέμελης Γλυνάτσης, Πέμυ Ζούνη, Δημήτρης Δεγαίτης, Έλενα Πέγκα, Ρούλα Πατεράκη κ.α.

Όσον αφορά στη διεθνή της καριέρα, από τις σημαντικότερες παραστάσεις που έχει εργαστεί συγκαταλέγονται το «Romeo and Juliette» στην Hong Kong Opera, το Bad Lauchtstadt στο Goethe Theater και οι «Καπουλέτοι και Μοντέκοι» του Βιντσέντσο Μπελίνι στην Όπερα του Οβιέδο.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΗΣ
Σκηνοθέτης, Ηθοποιός
Καλλιτεχνικός διευθυντής του NYA

Σπούδασε υποκριτική στη διεθνούς φήμης Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) στο Λονδίνο και σκηνοθεσία δίπλα στον πολυβραβευμένο Gene Feist, σκηνοθέτη και ιδρυτή του θεάτρου Roundabout του Broadway. Επίσης φοίτησε δίπλα στους σημαντικότερους δασκάλους παγκοσμίως, όπως οι: Ούτα Χάγκεν, Μαρσέλ Μαρσώ, Στέλλα Άντλερ κτλ.

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εικοσιπέντε έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στη Νέα Υόρκη, Βοστώνη και περιφερειακά θέατρα των ΗΠΑ, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από τριάντα θεατρικά έργα σε Ν.Υόρκη (Broadway & off-Broadway) Βοστώνη, Δουβλίνο, Κολωνία κ.λπ. Συνεργάστηκε με γνωστούς ηθοποιούς όπως: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Τζον Τορτούρο, Λίαμ Νίσον, Κρίστοφερ Γουόκεν κ.α.

Στην Ελλάδα πρωταγωνίστησε στις «Μέρες καθαριότητας», σκην. Μιχαήλ  Μαρμαρινός.

Έχει διδάξει υποκριτική και έχει δώσει σεμινάρια σε Πανεπιστήμια και Δραματικές Σχολές του εξωτερικού, όπως Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λονδίνο κ.α.


Βιογραφικά