Dance

Movement

Body

Developed in conjunction with Joomla extensions.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
με την Κορίνα Κοτσίρη

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το θέατρο κούκλας και αντικειμένων συνδυάζει σήμερα όλα τα είδη της τέχνης και συνεχίζει να εκπλήσσει τόσο τους ίδιους τους δημιουργούς,  που βρίσκουν ένα ατελείωτο υλικό σύνθεσης, όσο και το ίδιο το κοινό. Η συνεχής αναζήτηση μιας νέας γλώσσας μετέτρεψε το κουκλοθέατρο σε μια  τέχνη θεάτρου πολύπλευρη και συναρπαστική.

Σε αυτήν την λογική, το ετήσιο πρόγραμμα «Μικρογραφίες: Θέατρο κούκλας και αντικειμένων» διδάσκει τη χρήση της κούκλας ή του αντικειμένου μέσα σε μια θεατρική πράξη για λόγους καλλιτεχνικούς ή επιμορφωτικούς έχοντας σαν δεύτερο στόχο την έρευνα των ορίων του κουκλοθεάτρου.

Είναι κατάλληλο για όσους αγαπούν το κουκλοθέατρο: για ερασιτέχνες, για κουκλοπαίχτες που θέλουν να οδηγηθούν σε ανεξερευνητες μορφές παιξίματος  και για ηθοποιούς που αγαπούν τον συνδυασμό των τεχνών και θέλουν να εμπλουτίσουν τις δυνατότητες τους. Ενδιαφέρον επίσης βρίσκουν επιμορφωτές, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι που  συναναστρέφονται με τα παιδιά καθώς η  κούκλα στα χέρια τους νουθετεί, ιαίνει, αφηγείται διδάσκει.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Στο εργαστήρι «Μικρογραφίες: Θέατρο κούκλας και αντικειμένων» ο συμμετέχων δημιουργεί από την αρχή μια κούκλα με στικ (1ο τρίμηνο) και ένα μάπετ ( 2ο  τρίμηνο). Αυτοσχεδιασμοί ομαδικοί ή σε  ντουέτα,  θεατρικές  πράξεις  πίσω και μπροστά απ΄το κουκλόσπιτο συντελούν αφενός στην εξάσκηση της τεχνικής εμψύχωσης της κούκλας  (σωστή τοποθέτηση τς κούκλας, απόδοση συναισθημάτων μέσω της κίνησης, οπτικά εφέ κ.α ) αλλά  και στην ανακάλυψη στοιχείων που βοηθούν στη σύνθεση του χαρακτήρα  της.  Σταδιακά η κούκλα απελευθερωνεται από τον εμψυχωτή και αποκτά μια μορφή αυτονομίας. Οι τεχνικές παιξίματος  που παρουσιάζονται επι το πλείστον είναι η κούκλα στο σώμα (το παιχνίδι των κλειδώσεων) και η δημιουργία ντουέτου κούκλα  - ηθοποιός (παίζοντας φανερα).

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Αντιμετωπίζοντας το θέατρο αντικειμένων σαν μια υποκατηγορία του θεατρου κούκλας ή σαν κουκλοθέατρο στην αφαιρετική του μορφή κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ερευνάται η χρήση του αντικειμένου στο θέατρο με τις δύο βασικές του μορφές.

- Δημιουργούμε μια παράσταση συναισθημάτων και εικόνων.
Πρόκειται για τη σύνθεση θεατρικών σκηνών στην οποία το το αντικείμενο διατηρεί την καθαρή μορφή του. Αναδεικνύουμε την ίδια τη δυναμική του, τη συλλογική μνήμη που μεταφέρει, τους συνειρμούς που προκαλεί. Επιλέγουμε αντικείμενα μεγάλης φόρτισης, μ΄ έντονη παρουσία.  Στόχος δεν είναι η προσωποποίηση του αντικειμένου και η εμψύχωσή του αλλά ο συμβολισμός κι η ποιητικότητα του

- Δημιουργούμε μια παράσταση με αντικείμενα – χαρακτήρες
Το αντικέιμενο αντιμετωπίζεται ως χαρακτήρας κι εμψυχώνεται με τεχνικές παιξίματος παρόμοιες με αυτές μιας μαριονέτας (βλέμμα, αναπνοή, φωνή), λαμβάνοντας υπόψη το σχήμα και το υλικό του.

Κορίνα Κοτσίρη

Έζησε στο Παρίσι 10 χρόνια. Σπούδασε στην Ecole International de Théâtre Jacques Lecoq στο τμήμα σκηνογραφίας,  L.E.M (Laboratoire d’Etude du Mouvement) που ειδικέυεται στην δυναμική έρευνα του χώρου και του ρυθμού διαμέσω της πλαστικής έκφρασης. Είναι απόφοιτη της επαγγελματικής σχολής για μαριονετίστες – ηθοποιούς του Παρισιού, Théâtre aux Mains nues, υπό την καθοδήγηση του Alain Recoing. Παρακολούθησε επαγγελματικά σεμινάρια και master class με ομάδες σύγχρονου κουκλοθεάτρου όπως la Compagnie Turak, Aia, Duda Paiva , La Licorne. Έκανε μαθήματα σωματικού θέατρού και σύγχρονης μιμικής με τις ομάδες Théâtre du Mouvement και In Extenso (Claire Heggen et Yves Marc, Catherine Dubois) και παρακολούθησε την τεχνική μιμικής Etienne Decroux στην σχολή Hippocampe και με την ομάδα Pas de Dieux.

Μετά το τέλος των σπουδών της σχεδίασε και υλοποίησε εργαστήρια τέχνης για παιδιά και εφήβους σε Κέντρα Νέας Γενιάς (MJC Herblay, MPT Meudon, MPT Youri Gagarine), σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, (CA Bercy, CA Victor Zèles, Association Mom’artre, Mom’Didot κλπ) ενώ το 2012 εργάστηκε σε δημοτικά σχολεία του Παρισιού (20eme και 19eme arrondissement) προτείνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης. Σήμερα είναι εκπαιδευτικός τέχνης για παιδιά και υλοποιεί σεμινάρια τόσο για επιμορφωτές με θέμα το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση όσο και για ηθοποιούς,κουκλοπαίχτες,χορευτές με θέμα το αντικείμενο και η κούκλα στο σύγχρονο θέατρο.Εργάζεται ως περφόρμερ, και σχεδιάστρια κοστουμιών  στην ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748 .

Βιογραφικά