Dance

Movement

Body

Developed in conjunction with Joomla extensions.

ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER

ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER
με τη Βίκυ Παναγιωτάκη

Ημέρα και Ώρα:
Τρίτη 11:00-13:00

H Παγκόσμια αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της για τις βασικές αρχές που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση και ισορροπίας, εντοπίζει τους νοητικούς και σωματικούς περιορισμούς, τους μετασχηματίζει και επαναφέρει τους φυσικούς μηχανισμούς ισορροπίας και κίνησης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η Tεχνική Alexander απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς, αθλητές αλλά και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που ζητούν τα βέλτιστα από τις σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις.

Η Τεχνική Alexander οδηγεί στην απόκτηση υψηλότερου βαθμού συνειδητότητας και στην διεύρυνση των ικανοτήτων μας σωματικών- ψυχικών και πνευματικών. Στοχεύει στην καλλιέργεια της κιναισθητικής αντίληψης, απόκτηση ευαισθησίας και σωματικής ευφυΐας.

Η αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της, καθιστά την Τ.Alexander βασικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Θεάτρου, Χορού και Μουσικής παγκοσμίως.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER

Η Τεχνική Alexander είναι μία μέθοδος που μελετά τις βασικές αρχές που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση.

Εντοπίζει τους νοητικούς και σωματικούς περιορισμούς, τους μετασχηματίζει και επαναφέρει στο σώμα τους φυσικούς μηχανισμούς ισορροπίας και κίνησης.

Αναδεικνύοντας την σχέση νου και σώματος, εξετάζει, διευρύνει και προάγει τον τρόπο που οργανώνουμε τον εαυτό μας και εκφραζόμαστε κινητικά την κάθε στιγμή. Διερευνά και βελτιώνει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον εαυτό μας σαν ενιαίο ψυχολογικό σύνολο στις διάφορες λειτουργίες και συμπεριφορές μας.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ALEXANDER

Οι ανακαλύψεις του F.M. Alexander αναγνωρίστηκαν και υποστηρίχθηκαν από Διανοούμενους και Καλλιτέχνες που υπήρξαν και οι ίδιοι μαθητές του, όπως οι Sir Henry Irving, George Bernard Shaw, Aldous Huxley και John Dewey.

Σήμερα η εισαγωγή της Τ.Α στην εκπαίδευση είναι εκτεταμένη. Ενδεικτικά αναφέρονται: New York University, Julliard School, Berkely College of Music, Department of Performing Atrs - Folkwang Hochschule (Essen), UdK (Σχολή Καλών Τεχνών Βερολίνου), Royal Academy of Dramatic Art (London), Theater School of New Dance Development (Amsterdam), Royal College of Music (London).

Ο Nikolaas Tinbergen, τιμημένος με Βραβείο NOBEL Ιατρικής/Φυσιολογίας, κατά την ομιλία αποδοχής του βραβείου, παρουσιάζει την Τ.Α. και την προτείνει σαν μια εκλεπτυσμένη μέθοδο αποκατάστασης  για όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος .

ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ
Πιστοποιημένη Καθηγήτρια Alexander Technique

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών (UdK) του Βερολίνου και στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Καθηγητών της Τεχνικής F. M. Alexander του Βερολίνου (ΑΖΑΤ) υπό την διεύθυνση του Danny Mc Gowan. Διδάχθηκε Σύγχρονο Χορό στην Ελλάδα, στο Βερολίνο και στην σχολή του Erick Hawkins στην Νέα Υόρκη. Επίσης, αυτοσχεδιασμό, Yoga, B.M.C. και Χορό Butoh.

Έχει επιμεληθεί την κίνηση ηθοποιών σε θεατρικές παραστάσεις, μέσα από την Τεχνική Alexander: «Βάκχες», του Ευριπίδη, σκην. Έκτορας Λυγίζος (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017), «Επτά επί Θήβας», του Αισχύλου , σκην. Γιώργος Κιμούλης (θερινή περιοδεία), «Ευμενίδες», του Αισχύλου, σκην. Στεφανία Γουλιώτη (Φεστιβάλ Αθηνών – Πειραιώς 260), «Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου , σκην. Έκτορα Λυγίζου, «ΑΖ», σκην. Αργύρη Πανταζάρα (Θέατρο Οδού Κυκλάδων), «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει» , σκην. Χάρη Φραγκούλη (Φεστιβάλ Αθηνών), «Οιδίπους Τύραννος», του Σοφοκλή, σκην. Γιώργος Κιμούλης, «Δίκη», του Κάφκα , σκην. Γιώργος Κιμούλης, «Σόλνες», του Ερρίκου Ίψεν, σκην. Λευτέρης Γιοβανίδης (Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας), «Τρωάδες», του Ευριπίδη, σκην. Μ. Βλάσση, «Εξίσωση 1, Συνηθισμένοι άνθρωποι» , σκην. Λ. Φιλίπποβα (Θέατρο 104), «Schauspielhaus/Buehne der Stadt Koeln», σκην. F. Steckel ( Κρατική Σκηνή της Κολωνίας)

Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως ερμηνεύτρια και χορογράφος : «Ich will die Menschheit in zwei Stuecken brechen», σκην. B. Kommerell (Βερολίνο), «Stella» (Βερολίνο), «In out in» (Βερολίνο), «Abolished Melody», χορογραφία: Iwana Massaki (Χανιά).

Δίδαξε χορό στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και UFA-Fabrik, και Τεχνική Alexander στο Dock 11 του Βερολίνου και την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Εντάσσεται στο μόνιμο διδακτικό προσωπικό του New York Acting Studio.

Βιογραφικά