Developed in conjunction with Joomla extensions.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ / Compagnie Synthesis 748 (FR) Χορογράφος, Χορευτής, Performer

 

Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος και χορευτής με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε γραφιστική και ιστορία της τέχνης στο Κολλέγιο ΑΚΤO, σύγχρονο χορό και χορογραφία στο CND-Εθνικό Κέντρο Χορού της Γαλλίας και στο Studio Ménagerie de Verre στο Παρίσι, όπου και έζησε για δώδεκα χρόνια, ιδρύοντας εκεί την, Synthesis 748 Dance Co, το 2010. Έχει χορογραφήσει για την ομάδα του, δεκατέσσερα έργα χορού και site specific projects που έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, φεστιβάλ, μουσεία, γκαλερί και αρχαιολογικούς χώρους σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Αργεντινή, Κολομβία, Λίβανο και πρόσφατα στο CICA Museum στη νότια Κορέα.

Εργογραφία του έχει δημοσιευτεί σε διεθνείς καταλόγους σύγχρονης τέχνης, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες και συμπαραγωγές, μεταξύ άλλων, με το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών Pépinières Européennes, το art@CMS, καλλιτεχνικό πρόγραμμα του CERN Experiment στην Ελβετία, το Centre National de la Danse στη Γαλλία, την Valetta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Μπιενάλε Παραστατικών Τεχνών της Μπογκοτά στην Κολομβία, το Διεθνές Χορογραφικό Κέντρο του Montpellier Danse, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Απο το 2017, έδρα της ομάδας του αποτελεί η Αθήνα και η Synthesis 748 Dance Co, επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Η χορογραφική έρευνα και πρακτική του Σπύρου Κουβαρά, ορμώμενη από μετανθρωπιστικές θεωρίες και ουτοπικές αναζητήσεις, συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων και την αισθητική ακρίβεια. Στην Ελλάδα, έχει διδάξει και παραδώσει τακτικά μαθήματα και σεμινάρια σύγχρονης χορογραφίας, κίνησης, αυτοσχεδιασμού και performance, ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αρχή, στο New York Acting Studio, στο Cumana Dance και στο Quilombo. Τον Ιανουάριο του 2023, μετά απο ανάθεση, ανέλαβε την χορογράφηση και την καλλιτεχνική διεύθυνση, της Τελετής Έναρξης για το Καρναβάλι της Πάτρας, ενώ για τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αναμένεται η πρεμιέρα του νέου του έργου, με τίτλο, “NΕΚΡΗ ΦΥΣΗ - ένας χορός λιγότερο”, παράσταση που επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και υποστηρίζεται απο το Centre National de la Danse στο Παρίσι.

Αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του New York Acting Studio.

 

TEACHERS' BIOS